Eiwitpoeder is ongetwijfeld het meest bekende supplement in de hele fitnessindustrie, maar waarom wordt dit zo veel gebruikt en welk onderscheid is er in te vinden? Zo zijn er niet alleen eiwitpoeders van verschillende bronnen zoals vlees of melk, maar bestaat daar ook weer onderscheid in met betrekking tot het percentage eiwit dat er in een gram van het product zit. In onderstaande tekst wordt zo duidelijk mogelijk uitleg gegeven over de verschillende soorten.
De meest gebruikte vorm van eiwitpoeder is wei eiwit. Wei eiwit, vaak whey genoemd naar de Engelse naam, is in principe een bijproduct wat ontstaat wanneer kaas wordt gemaakt van melk. Dit bijproduct wordt verwerkt tot een poedervorm en dan hebben we een snel opneembaar eiwitpoeder. Na de eerste bewerking ontstaat whey concentraat. Whey concentraat is de minst bewerkte van de drie soorten whey eiwit en ook de goedkoopste. Een whey concentraat product bevat doorgaans rond de 70 tot 85% eiwit, maar dit kan verschillen per product. Gezien het een bijproduct van melk is, is het voor personen met lactose intolerantie af te raden om deze variant van whey eiwit te gebruiken. De volgende variant is whey isolaat. Dit is eigenlijk whey concentraat dat extra gefilterd is. Doordat deze vorm extra gefilterd is bevat het minder vetten en melksuikers dan een whey concentraat. Door deze bewerking bevat whey isolaat dus minder melksuikers, waardoor dit voor mensen met lactose intolerantie een betere keuze is dan een concentraat. Het percentage eiwit per gram ligt dan ook hoger bij een whey isolaat, vaak rond de 90% eiwit. De derde vorm van whey eiwit is whey hydrolisaat. Deze vorm van eiwit is nog meer bewerkt dan een isolaat product met de bedoeling een makkelijker op te nemen eiwitproduct te zijn. Doordat de eiwitten in principe middels zuren of enzymen al zijn verteerd zou het lichaam deze nog sneller op moeten kunnen nemen.
De meest populaire vorm van eiwitpoeder na wei eiwit is caseïne, ofwel micellar casein genoemd. Caseïne ontstaat in feite middels hetzelfde proces als whey, namelijk als restproduct bij de productie van kaas. Het grote verschil tussen caseïne en whey is de tijd waarin beide producten worden opgenomen. Waar whey een heel snelle opname heeft, is caseïne juist een product dat heel langzaam wordt opgenomen. Een shake met caseine eiwit is dus bijvoorbeeld gunstig voor het slapengaan, zodat je lichaam nog lang in de nacht eiwitten blijft opnemen. Naast deze veel voorkomende soorten zijn er nog allerlei varianten om in te spelen op de behoeften van mensen die graag een eiwitshake willen drinken maar die geen zuivelproducten willen of mogen. Zo zijn er eiwitpoeders verkrijgbaar die gemaakt zijn van soja, rijst, eieren, noten, erwten en vlees. Lees bij het gebruik van een eiwitpoeder altijd de ingrediënten als je allergisch bent voor bepaalde stoffen die hier in voor kunnen komen.
Terug naar overzicht